Zloupotreba alkohola predstavlja jedan od vodećih uzroka smrtnosti mladih uzrasta od 15 do 29 godina. Ako se ovome doda broj kriminalnih dela, saobraćajnih nesreća, tuča i delikventnih ispada pod dejstvom alkohola, onda je jasno da je zloupotreba alkohola u ovoj populaciji jedan od prioritetnih problema.

Treba istaći da svako pijenje alkohola kod osoba mlađih od 18 godina predstavlja visoko  rizičnu upotrebu, pa čak i zloupotrebu alkohola, jer pijenje alkohola  tokom adolescencije utiče na razvoj mozga i postoji veći rizik od oštećenja organa u telu u razvoju. 

Zašto je alkohol opasan za mlade

Prefrontalna kora velikog mozga je oblast  (deo moždane kore)  koja se razvija i kroz adolescenciju. Ta oblast omogućava nam da sagledamo situaciju, donesemo odluke, držimo emocije pod kontrolom. Pošto se ovaj deo mozga razvija i u adolescenciji, postoji veliki rizik od donošenja loših odluka (kao što je proba i zloupotreba psihoaktivnih supstanci). Uzimanje psihoaktivnih supstanci u ovom periodu usporava razvoj ove oblasti i može da dovede do dugotrajnih ozbiljnih posledica – razvijanje psihičkih obolenja!!!

    Alkoholizam mladih ima karakterističnu i relativno predvidljivu progresiju: eksperimentisanje, povremena upotreba (rizično pijenje), redovna upotreba (zloupotreba) i zavisnost od alkohola. Sam čin pijenja kod mladih karakteriše se brzim ispijanjem većih količina alkohola, često sa takmičenjem u količini popijenog pića, što se može završiti trovanjem, komom pa i smrću. Začajna karakteristika je kombinovanje više vrsta alkoholnih pića, a posebno je opasno kombinovanje alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci (PAS) pa se kod mladih sve češće govori o politoksikomaniji. S obzirom na relativno kratak alkoholičarski staž retka su somatska oštećenja, ali su zato vrlo česti psihološki problemi, kao i interpersonalni sukobi.

    S obzirom na specifičnost patologije, primarna prevencija je od suštinskog značaja. U tom kontekstu neophodno je društveno odgovorno ponašanje (zakonska regulativa, marketing, dostupnost alkohola mladima…), razvijanje zdravijih stilova života, vršnjačka edukacija ali i adekvatno prepoznavanje problema u školskom sistemu i primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

alkoholizam i narkomanija, dr lazetic